Friday, September 12, 2008

Air yang mengalir

Semenjak menganggur nie, terasa masa seperti kilat memanah tiang letrik.. sungguh pantas berlalu..
Tak sempat buat apa2 tau2 dah buka puasa, terawih, lepak2 jap dah kol 2.. sungguh tak productive..

Teringat satu petikan dari buku "Aku terima nikahnya" oleh Ust Hasrizal..

"Pemuda yang sentiasa sibuk adalah ibarat air yang mengalir, sentiasa memberi manfaat kepada orang lain dan memberi kebaikan kepada diri sendiri. Pemuda yang takde buat apa2 ibarat air yang bertakung, tak memberi manfaat bahkan lama kelamaan menghasilkan keladak dan merosakkan diri sendiri"

Camtu laa lebih kurang ayat tue. Bila terbaca ungkapan di atas, terus terlintas kat kepale beberapa sahabat yang rapat ngan aku. sentiasa busy namun ada jer masa utk berbakti kpd masyarakat, masa utk diri sendiri, masa utk enjoy, masa utk berdakwah dll. result makin lama makin meningkat. Melihat kpd kehidupan mereka nie, aku simpulkan derang nie kalau ltk bantal kat kepala jer terus tido, bgn terus bekerja.. dasat2

Aku pon penah mengalami time2 busy dan mmg terasa productive bile busy, mcm2 kerja boleh buat dlm masa yg singkat. Tapi bile free cam skang nie, seolah2 semua benda tak sempat..
Free time is killing me..

8 comments:

noor.shaheeza said...

hahaha..
free time is not killing you..
you are killing time..
hahhaa..
dato'.. ganbatte!!

Munir said...

kau saje je buat2 busy skarang....pegi village tiap2 hari tu buat apa...? hahahhaha.

ihsan_huhu said...

tol2.. aku pon dh cti nih

Muhammad Teja said...

haha. apa2 ajalah mongger ni

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

shah: I'm killing time coz time is killing me first..
munir: aku pergi berdakwah
ihsan huhumless: bleh aa buke mesjid hari2..

ibnasad said...

Salam.

Oh Mong. Thanks for sharing. Memang tepat kena batang hidung :-I

ibnasad said...

Salam.

Oh Mong. Thanks for sharing. Memang tepat kena batang hidung :-I

Byk gile keladak aku.

Isk...

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

anaksinga: gi men jauh2 jgn nak transfer keladak dlm bekas aku plak..