Thursday, September 11, 2008

AGM

I went to ISSUA AGM last Tuesday (9 Sept). As usual, I will try to attend any activity or event organised by students society here in Adelaide (selagi aku dijemput, tp kalau nama dah kene delete dari database camne nak pegi..).

Event kali nie agak klasik coz I'm going to witness my own housemate meletakkan jawatan.
Its not all about that, ada yang lebih menarik perhatian aku utk AGM ISSUA kali ini..

Dlm ucapan penggulungan bekas President ISSUA, beliau ada mention "This is sentimental for me, as my friend said during MASCA SA AGM" (lebih kurang camtu laa die cakap). Nampak die sebak masa letak jawatan..

Islamic Student Society University of Adelaide (ISSUA) didominasi oleh pelajar2 melayu utk sekian lama. 2 Tahun President adalah pelajar Melayu dan tahun ini juga President adalah org Melayu. Bukan bangsa lain tak boleh lead ISSUA, Indon ramai Pak Arab juga ramai, African apatah lagi. Mengikut pemerhatian, pak Arab is a good worker but they cannot lead. derang nie keras sket susah nak bawak berbincang. Bangsa lain kurang sket kommunikasi ngan org luar.
Hebatnya orang Melayu nie boleh masuk ngan mana2 golongan, tinggal lagi sikap pemalu yg tinggi yg menjadi penghalang.

Tahun sebelun nie Mat bawak ISSUA ngan baik, memulakan hubungan luar dgn bangsa2 lain terutama geng2 arab. Meletakkan base yg kukuh utk org seterusnya teruskan. Mejat take over dan hasil dari usaha komiti sebelumnya, mejat n co dapat bergerak laju pd tahun nie. Pada tahun 80an, Umat Islam di Adelaide Uni hanya diperuntukkan sebuah bilik kecik kat level 4, north function room, Union House utk solat. Booking kene dibuat utk solat Jumaat bagi mendapatkan 2 buah bilik. When I first came to Musolla in 2005, bilik solat diletakkan di LEvel 6 bersama2 store room utk persatuan2 yg berdaftar dgn AUU (Skang Club Association, CA take over). Boleh plak kat surau ade signboard arak sebesar pintu diletakkan kat situ. Juga tiada air panas.

Tahun nie, atas usaha beberapa pihak diketuai ISSUA derang jumpe MP Kate Ellis, Federal Member of Adelaide utk dptkan surau baru (usaha nie dah bertahun tp aku rasakan tahun nie lebih aggresive). Hasilnya surau kat Level 6 yg kita lihat skarang. Bkn shj selesa utk solat, forum, seminar, AGM pon orang buat kat Surau tu.

ISSUA juga byk membuka peluang kpd Umat Islam di Adelaide berinteraksi dgn org luar. Peluang yg luas kpd orang Melayu khususnya sbb komiti majority org Melayu. Islamic Awareness Week was a huge success. Hasilnya kat Flinders, sorg mamat Spain (kalo tak silap) mendapat hidayah dan mengucapkan kalimah Syahadah few days later..

Byk lagi kerja2 dibuat oleh budak2 ISSUA nie.. Personally, terima kasih kerana memperuntukan sedikit usaha utk terlibat dalam Malaysian Carnival '08.

Dengan semua usaha dan kerja keras yg dibuat, wajarlah dia berasa sebak utk tinggalkan ISSUA..

Dah byk AGM aku pegi since 2005. Boleh dikatakan kebanyakan AGM yg dihadiri org Malaysia amat menghampakan. Mungkin lebih tepat perjalanan AGM itu yang sebenarnya menghampakan. Sampai bila kita nak tgk budak2 Malaysia khususnya budak Melayu (Bangsa lain pon same jugak, aku pegi AGM derang) terjerit2 di celah2 org ramai. Time2 AGM byk plak lawak sardin yg org2 kita nak buat. Tu belum lagi kes mengene kawan dgn menominate jawatan pelik2. Tapi AGM MISSA mungkin boleh dijadikan contoh teladan yg baik. Org yg dtg pandai jer behave.. tp pasal set up2 komiti tu pandai2 laa cover.. ade plak boleh menang 53-0??

7 comments:

Munir said...

kau ckp tak nak bagi org comment....? Hahhaha. sudah terlambat.. aku nak comment gak.

aku suka last paragraph kau tu. sgt mendalam maksud nya. kita buat je yg terbaik, pastu let them decide how they r going to behave. Asalkan kita buat kita punya part its good enough.

tapi pasal part "This is sentimental for me, as my friend said during MASCA SA AGM" - aku no comment lah kot. Hahaha. Aku tahu niat kau. =P

good one bro.

ainishamsi said...

seriously, pada aku semua pres student association 2007/2008 yang aku melibatkan diri secara aktif di dalamnya menjalankan tugas dengan penuh dedikasi.

nways, congrats korang

Muhammad Teja said...

perit nak mengundi tau.

ibnasad said...

Salam.

Oh Mong. You've done a very good job.

Congrats :)

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

Munir: pe kemende ko tak puas ati nie muniaq..

aini: terima kasih.. InsyaAllah apa yang baik akan diteruskan oleh kepimpinan baru..

teja: part mane yg perit nak undi nih?

anaksinga: I'm just lucky to have a bunch of talented people around me.. thanks anyway

wf said...

alhamdulillah..seronok baca ISSUA dah berkembang biak.. :)
We were part of the pro-tem committee of ISSUA,back in the early 80s,semua melayu! Dulu mindset kita Melayu=Islam, Islam=Melayu..huhu.
and yes, our prayer room was N4, then upgraded to S5 ( tu pun rasa dah besar benar haha )
Keep up the good work, teroka segala ruang, rebut segala peluang...

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

wf: good to hear someone from the 80s batch share their experience.. much appreciated..