Monday, September 15, 2008

2005..

20 July 2005, pertama kali jejak kaki di bumi Adelaide. A best friend of mine, Liu Yang jemput kat airport. The first thing I did when I reached his place was sujud syukur. Maybe tak ramai rasa bende ni tapi sbb terlalu byk halangan dan kesulitan untuk aku fly (IELTS sangkut, medical check-up hilang, visa sangkut, immigration office tak proses application, Uni silap offer course, CoE tak clear dan macam2 lagi), menyebabkan aku rasa sangat bersyukur bila sampai. Rupa-rupanya semua dugaan itu, terdapat hikmah besar disebaliknya.. Sebabnya, kalau aku tak menghadapi semua2 itu, aku sebenarnya dah ke RMIT. Dah bayar course fee utk 1st sem pon. VISA pon adalah utk belajar kat RMIT. Kenapa Adelaide better than Melbourne? terlalu byk nak tulis, cukup laa sekadar aku mention yg 3 years in Adelaide was the best part of my life so far which I strongly believe that I will not experience if I was in Melbourne..

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٥﴾إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٦

"Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan"
[94:5-6]

Sesungguhnya sabar itu buahnya manis..

Aku tinggal dgn Poklo dan 2 org pak arab, Louay dan Ahmed. Byk aku belajar duduk ngan Pak Arab ni, terutama bab2 ibadah dan akidah..

mongger, Poklo, Louay Ad-Dahiri, Ahmed

Yang aku nak kongsi kat sini adalah pasal geng2 Syiah. Pasal bab2 Syiah ni, aku bukanlah pakar nak elaborate pasal diorang. Nak tau lebih lanjut baca kat sini.. (Aku pon tak abis bace lagi, panjang sgt). Tak pon cari laa inisiatif sendiri carik kat mane2 pasal geng syiah ni. Aku dipesan oleh orang yang pernah berpengalaman dengan orang2 Syiah pasal 1 perkara yg sgt2 penting..
Kalau diorang kasik makan ke minum ker jgnnn laa ambik. Diorang pon mcm kita jugak, suke nak carik keberkatan, tapi ape yang diorang rase berkat tue bagi aku menjijikkan. Ada yang akan ludah dlm air, makanan atau ltk apa2 yang die rase berkat. Bagi geng nie, bile kita minum air ludah die, itu lah berkat, brotherhood in Islam. Tak percaya? terpulang.. Nak minum silakan takde masalah aku berkongsi ape yg aku tau yg dtgnnya dari sanad yang aku percaya..

Ye, aku tak nafikan syiah tu byk category mcm yg ditulis dlm article kat atas. Yang mungkin buat mende2 pelik nie adalah dari ekstrimis syiah. Tapi bagi aku, aku judge semuanya sama. Hari2 pun aku ada jumpa orang syiah, bukak puasa hari2 ada orang syiah, kat musolla ada. Ada juga yg aku baik bahkan ada juga rakan-rakan kat Adelaide nie aku aku rasakan adanya unsur-unsur fahaman syiah. Kat Malaysia pon dah byk sekarang. Untuk berkenal-kenalan aku tiada masalah tp untuk berkawan aku sgt keberatan.. kalau sape2 marah aku anti Syiah, aku kisah ape..

Anyway, pasal housemate aku, Alhamdulillah byk yang aku belajar dgn diorang esp pasal cara hidup org arab. Kalau korang pegi Adelaide mosque, ade diletakkan setengah lori tamar kat library atau atas kerusi. baca kat atas label die, Louay trading Est.. Haa housemate aku laa tokey die..




7 comments:

ihsan_huhu said...

kl ko kat melben sure awek ko pon org lain skang..
hoho

s y e d said...

oi bagi reference sket kat ayat qur'an tu...hehehehe

isuzu_aizu said...

kalau nak dikenang2, klako btul time aku mule kenal ko mase tahun 2005 mule2 ko sampai tuh. yg ko sewa bilik duk sorg2 kat wellington sq north adelaide, pastuh ko cari housemate, kebetulan aku dpt tau poklo tgh cari housemate, pastuh ko duk ngan poklo ngan pak arab, ko try masak resipi ayam madu aku yg tak brp nak jadik mase bukak pose, pastuh ape tah lagi. sudahnye 2006 baru aku jumpe ko btul2 kat vilej. tu byk gak mende2 yg jadik masa kat vilej tuh. tak sangke, sehingga ke akhirnye, baik je ngan ko :D alhamdulillah, semoge baik2 hingge ke akhirnye :)

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

ihsan huhumles: haa memang aa. kalo aku gi moscow, mesti awek aku sharapova.. seb baik dtg adelaide jumpe awek cun.. wakaka

syed: haa dah ltk dah, lupe plak.. mekasih aa bitau
p/s: pemalas punye hosmate.. ahahaa

intan: ahahaha.. jgn cite lagik.. malu aku huhuu.. haa lupe plak, 2005 tue pon aku masih tadek kawan pompuan, dak2 pompuan sini sombong2 mase tue.. huhuuu menjadikan aku tak penah ade kawan pompuan for 8 YEARS!! (98-05)
waduh2 sangap btol.. ahahaha
nway, ko seorang kawan yg sgt baik Isuzu Aizu.. time kasih atas segala jasa2 mu..

Munir said...

mmg kau sangap betol. patut ah skarang kau menggatal lebih2. rupa2nya tak jumpak pompuan 8 tahun lebih. haih aku kecewa ngan kau. huhuhu

ainishamsi said...

first time aku jumpe mongger secara betul2 masa kat rumah intan the village, 2006.
masa tuh mongger mintak tolong intan masak , sebab mongger dlm rancangan nak mengurat kawan housemate intan.

time tuh seriously, ko sangat garang la mongger. hahahahahaha

anyway, glad to know u la.

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

munir: haa ye aku laa yg menggatal tue.. yg ko tu, pegi telan sume daun2 kat adelaide nie, kemende plak??

aini: wakakaa.. aku mmg garang.. huhuu.. ade org siap pesan kat aku lagik cakap lembut2 sket ngan pompuan mase tue.. heshhh.. org pompuan nie.. complicated