Thursday, October 30, 2008

Trip to Sudan..

I went to Dubai and Sudan for my first business trip last month. Alhamdulillah, at this age, I've got a chance to travel and see so many places. However, Sudan is not the place where you want to spend your money for your honeymoon.. not even for a vacation..

Khartoum, Sudan

Tak ramai akan berpeluang utk melihat negara2 di benua Afrika. So, aku nak kongsi laa sket pasal Sudan nih (New York, Cairo, Istanbul, Christchurch, Sydney, Makkah Madinah, Bahrain, Oman ect ramai org akan pergi, so cite pon tak guna.. oo tapi budak2 Pet siap sedia aa kalo kene hantar ke Sudan.. huhuu).

Sudan, terletak di benua afrika. So mcm negara2 afrika yg lain, keadaannya mundur. Sudanese pound lagi tinggi dari RM. Bangunan2 lama, mundur, sgt kurang kemudahan asas dsb. Majority penduduk beragama Islam. Di sebelah barat sekarang mengalami peperangan kecil antara masyarakat kristian dan Islam. Namun kebelakangan ini tercetus peperangan kecil antara org Islam dgn org Islam sendiri, dari puak berlainan.

Aku berkesempatan melawat bandar Khartoum, ibu negara sudan, Sinnar Dam (4 jam dari khartoum) dan Damazin (7 jam dari Khartoum). Semua tempat yg aku pergi, derang akan tanya, where are you from? China? aku jawab.. Malaisie (disebut-Malizi).. Malaisie?? MasyaAllah jawab mereka..
biasanya 3 mende derang akan respon.. twin tower, mahathir mohamad, anwar ibrahim.. aku tak laa teruja sgt sbb mmg aku tau org2 arab, afrika mmg suke ngan org Malaysia..
Yg dok oversea tue korang mesti tau punye.. bagi derang Malaysia adalah negara Islam contoh.. kononnya..

Dlm keadaan negara yg begitu, ada 2 perkara yg sebenarnya kita perlu contohi org2 Sudan.. yg sgt menyentuh hati aku..

1) Ko buat laa salah camne pon, langgar kereta ke apa ker.. angkat tgn dan cuma cakap sorry.. settle.. tadek dendam2, marah2 ke ape.. kawan aku bitau, kalo kes bunuh sekalipun, jumpa family cakap sorry.. settle.. dasat2.. betol ke tak aku tak sure, try aa tembak sorg kalo nak tau..

2) Bila saja kedengaran azan, dengan pastas dan tangkas, mereka akan keluar kedai bentang sejadah ke kain ke utk solat.. kat tepi2 kedai, depan kedai, bawah pokok dsb.. yg tgh2 jalan ngan baju kerja sekalipun akan berhenti kat mana2 utk join jemaah.. korg akan dpt lihat masa derang sujud, jarak kepala ngan tayar bas yg lalu hanya 1/2 meter jer.. 1st time dlm hidup aku lihat suasana yg mcm nie, bkn di mesir, bkn di istanbul (ye aa istanbul kan dah jadik sekular) tapi di Sudan..

Sebelum tiba di Sudan, transit kat Dubai 1 hari..

The Palm Island, Al Jumeirah- Dubai

Burj Al-Arab, Dubai

Dubai yg cam korg tau negara yg kaya raya.. bgn2 yg ada mahal2 belaka.. The Highest building in the world skang kat Dubai n derang nak built lagi satu.. lagi tinggi.. huhuu
Melihat keadaan kedua2 negara ini, padan laa satu ketika dulu negara2 Liga Arab marah sgt ngan UAE esp Dubai.. derang kaya raya tapi sikit pon tanak bantu negara2 Islam yg lain.. wpon ada yang hanya berjiran..


P/S: dah sebulan lebih balik ke Msia.. terima kasih kpd sume2 hadiah yg korang kasik aritue.. Thanks for the cards (digital mahupun kad biasa, Khat yg ditempah khas, tie, kereta, tabung, gambar, buku 'wajib', log book, frisbee dll) tak sempat nak cakap thanks.. huhuu..

Khat made by Masjid Kristal's designer

Good luck kpd semua yg amik exam.. all the best..

11 comments:

syed abdul khaliq said...

aku pun tatau cmne nak pass gambar2 ko kat airport n yg lain2...haha...nnt ko dtg grad je la amik sng cite...

Fawwaz said...

Mong nampak kurus kat gamba first.. mesti ramai awek Sudan usya Mong...

zaidah said...

ehemm ehem!! nk usha mong usha aku dulu laa! muahahaa

ihsan_huhu said...

tuh dok sudah lemak2 sume cair tuh...

panas siot!

asy-syathi'ie said...

sudan negara susah, mong x cukup makan. dubai negara kaya, sehari je dah naik...

Munir said...

kau ngadu sgt kan takde org nak comment. ni haaaa aku comment k. Hahahha.

wei aku skarang study kat cats sorang2 ah. best gile kau takde. Hahahha. takde org kacau. kalau tak mesti nak bukak facebook lah. tgk org tu lah. tgk org ni lah. kau ah ajar aku stalking kan. Haih~

aku ada paper siot esok. damn ah. wish aku good luck tau. Hahhaha. ciao.

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

oit aku mmg dah kurus aa.. huhuuu

syed: aa ko simpan dlu. sikit jer lagi aku nak balik sane..

fawwaz: tanak aa aku awek sudan.. awek dubai ok.. huhuu

ajai: awak nak ker org sudan usha awak?? wakakaa

huhu: weh tak jumpe aa kawan ko tue.. specific laa sket die tdo mane??

asy: hari2 makan kebab, ayam panggang 1/2 ekor.. mane tak naik..

munir: bkn aku kate tadek org nak komen.. tu laa ko study lagi sorang2 kat cats.. mesti bosan.. ahahaa.
ko tgk aa, derang tak caye aku dah kurus.. dunia2.. penuh hasad dengki.. ahahaa

ihsan_huhu said...

mong kurus tuh tpu gle.. photoshop tuh. mesti ko sogok beras 2 kampit kat pak sudan yg cropkan gamba ko

noor.shaheeza said...

tak mao gi sudan.. tsk tsk~ (tlg la petronas, jgn hantar sy ke sana..) *sobsob*

mong.. kurus sket.. tp, mungkin hang dah tmbh 'height' gmbr tu.. so, x kire la.. haha~

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

ni lagi sorg jeles ngan aku..

hmm tapi mmg aku rase ade sedikit lain laa gamba nie.. mungkin aku kene santau kot mase nie.. huhuu

IZRUL ZAINAL ABIDIN said...

shaheeza: biasenye yg tanak tue yg kene hantar nanti..
so prepare aa kene hantar ke sudan ker, somalia ker.. huhuu