Monday, January 5, 2009

Completed..

Alhamdulillah.. 23 December lepas, akhirnya secara official tamatlah pengajian First Degree aku dlm bidang Electrical and Electronic di University of Adelaide, Australia.. Pertamanya syukur kpd Allah SWT kerana dlm ketetapannya telah tertulis untuk aku menghabiskan pengajian ini.. seorang rakan cakap kat aku masa graduation ceremony tempoh hari "tak sangka habis jugak.. ingatkan takkan habis2".. bila teringat2 akupon mcm dia jugak.. igtkan takkan habis2.. sebabnya proses menghabiskan pembelajaran aku ini tidaklah seperti orang2 normal yang lain..
First time masuk Bonython Hall hati tak berdebar.. ceria dan terharu.. Orang2 dlm gamba kat Bonython tue pon aku rase dah kenal aku.. dah biasa sgt masuk..

Keduanya, Terima Kasih kat mak ayah aku atas sokongan moral, khidmat nasihat percuma dan yg paling penting atas sumber kewangan yg tak pernah miss.. huhuu..
Kemudian dan seterusnya.. Terima Kasih kepada kawan2 yg byk membantu terutama klasmate2 tersayang.. dari 2005-2008..

The University of Adelaide, Class of 2007 (sepatutnya laa)

Apapun, graduation ini membawa makna yg sgt besar buat aku dan family aku.. bile dah grad maknenye sume ahli keluarga aku dah grad.. huhuu.. tapi yg lebih klasik dan sentimentalnya semua ahli keluarga aku grad dlm bidang Electrical Engineering..

The Completion of an Electrical Family
(Brighton Uni, Adelaide Uni, Porthmouth Uni, missing in action, abg aku: Southern Illinois Uni)


..Sedara mara yang hadir, Terima kasih..

Tahniah juga kepada rakan2 yang lain..

Alhamdulillah.. Dah selesai satu perkara..

فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ ﴿٧﴾ وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَارْغَب﴿٨

Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain) [7] Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini). [8] [94:7-8]

Banyak lagi yang menanti di luar sana.. sedang berusaha mengambil sebanyak mungkin peluang yang ada.. Moga2 diberi kekuatan dan ketabahan yang tinggi dlm merebut segala peluang.. moga ditanam rasa syukur dgn setiap nikmat dan dugaan yang diberi..

teringat ada s
ekali tue borak2 kat willcox, rumusan sebuah kehidupan:

lahir-belajar makan-belajar jalan-pegi tadika-sekolah rendah-sek menengah-sangkut exam-wat preparation-masuk uni-supp sket2-grad-keje-kawen-gadoh ngan bos-kene buang keje-dpt keje baru-anak pulak buat hal kene buang sekolah-pencen-anak kawen-kene penyakit sikit2-mati..

ini hanyalah lakaran ringkas sebuah kehidupan.. komfem laa tak sume org same kann.. apa pun moga2 dipermudah segala urusan di setiap peringkat..

Sekali lagi.. Terima Kasih kepada semua!!!


Harga sebuah kehidupan..

Faris Odeh*

Buatlah negeri ini selalu tersenyum..**

*Gambar ini diframekan dan diletakkan di pejabat utama Yasser Arafat (ketika berkuasa) bagi mengingatkan beliau setiap masa tentang perjuangan setiap rakyat Palestin..
**dipetik dari sebuah buku mengenai Palestine..

7 comments:

noor.shaheeza said...

menarik gile rumusan kehidupan hang.. tp hang lupe tulis gi mekah ke.. erm.. ape ke.. (buat malaysian carnival ke..) hee.. *wink*

fairuz nasir said...

salam mongger. cepat betul masa berlalu. ko dah grad dah pon. aku lagi 6 bulan insyaAllah. tak sangka ko blogging jugak. yang aku tak faham ayen bile nak mule? keano ke? harap tak terlambat, salam maal hijrah. sama2 kite doakan keselamatan saudara kite kat palestine. salam...tc~!

Ilma said...

congratz monger..lengkaplah litar elektrik family ko ni..

Izrul Zainal Abidin said...

shaheeza: ishh kalo nak cite sume, 4 page pon tak cukup.. nie bkn spesifik rumusan idop aku.. nie rumusan riwayat hidup manusia secara general shj.. mungkin riwayat hidup ihsan ke munir ker.. huhuu

fairuz nasir: Alhamdulillah.. ko pon tak lame dah beb.. kalo ade rezeki aku sampai tempat ko seblom ko grad.. huhu..

ko nie soh org berblog2 nie, ape blog ko??

p/s: FREE PALESTINE!!!

Mamau: ahahaa.. tenkiu2.. tunggu nak 'short circuit' plak.. huhuu

ihsan_huhu said...

congrats..

(byk yg xdiletak dlm timeline tuh, mcm usha awek org, ngorat awek jual karipap, awek lari, ngorat kawan awek sendiri etc2)

cayala lu brader

Izrul Zainal Abidin said...

huhu: tenkiu2

p/s: mmg laa byk tak letak.. ni yg general jer.. yg kebiasaannya org lalui.. patah tgn sbb tayar beskal masuk rail tram.. takkan nak cite kot.. gadoh ngan bos.. haa kan perkara biasa tue.. haa tapi ngorat awek jual karipap, mungkin ramai jugak yang buat.. huhuu

gua caya lu jugak.. dpt ngorat awek ipoh nanti sound2 laa

Cikgu Adham said...

slm sheikh.. uh mabruk la abis dh ngaji demo heh heh heh.. mantap pelbagai... so pasnih apa planning ko? nk cari kerja kat mana? atau ko nk terus study heh heh heh..

aku sekarang dh jumpa life aku.. cuma problem aku sekarang masih mencari2 kaedah untuk mendidik students aku dgn baik... setakat nih aku hanya mengajar tetapi masih tidak berjaya mendidik sepenuhnya students aku huhuhuhu