Sunday, August 22, 2010

"What does your Mosque do Mr. Langdon?"

Lepas balik dari Europe hari tu, aku nak sgt tgk cite the da vinci code lagi sekali (dah penah tgk dah dulu).. Sebabnya rasa cam lebih feel plak bile ko dah pegi sendiri tempat2 yg die tunjuk dlm movie tuh.. tp tak penah2 sempat nk tgk movie nih for the second time sehinggalah last week..

alang-alang tgk da vinci code, layan plak "Angels and Demons" (lebih kurang 4 hari lepas).. dua2 pon hasil karya Dan Brown dan dilakonkan oleh Tom Hanks.. rasa2 nak tau serba sedikit kepincangan dalam Kristian, tgk aa movie nih.. hayati die punye dialog line by line..

ada satu part dlm "Angels and Demons" yang buat aku terfikir..

Minit ke 40++ Professor Langdon ckp kat sorg Polis:

Prof Langdon: "Comandante, If you care all about your church, you listen to me..."

Commander Richter: "... my church? My church comforts the sick and dying.. my church feeds the hungry.. what does your church do Mr Langdon? ................That's right, you don't have one.."

Prof Langdon: .............(diam je arr nak cakap ape)...............

Dlm movie nih Prof Langdon seorang yg ala2 free thinker atau maybe atheist. tapi agak2 laa, kalo Prof Langdon nih sorg Islam, die nak jawab ape?


Commander Richter: "... my church? My church comforts the sick and dying.. my church feeds the hungry.. what does your Mosque do Mr Langdon?"

Prof Langdon: .............(diam jugak arr nak jawab ape)...............

aku rase mmg die takleh jawab pon. Apa aktiviti yang masjid buat sebagai menjalankan tanggungjawab sosial? (Selain kelas2 agama dan kuliah2 formal?)

Tak banyak (atau mungkin tak ada) masjid yang menyediakan makan utk org miskin (melainkan time bulan puasa), shelter home, computer lab utk orang awam, perpustakaan, basketbal court dll.. And yes, mende2 nih ada di gereja-gereja bukan shj di Australia, France, Amerika bahkan di Afrika dan Malaysia sendiri...

Teringat aku salah satu keluaran majalah Al-Islam menceritakan bagaimana seorang Muslim telah menumpang di Gereja kerana menghidapi HIV. Keluarga dan masyarakat tak terima. Hanya gereja yang terima mereka.. kemudian barulah jabatan agama nak selamatkan mamat nih.. tapi aku dapat rasakan, mamat ni takkan tahan dok kat luar.. lama-lama die pegi balik ke gereja tu..

Bila ada usaha-usaha nak betulkan keadaan ini, persatuan-persatuan atau NGO berkenaan tak cukup dana pulak... Jadi tanggungjawab kita orang Islam untuk bantu mana yang mampu.. cara paling mudah.... berilah sumbangan seikhlas mungkin...





Ringkasan video:

1) konsep menggunakan harta ke jalan akhirat..

2) masjid dibuat dengan begitu hebat, namun fakir miskin masih begitu ramai..

3) berikan wang anda ditempat yang membangunkan agama..


MAJLIS IFTAR PERDANA HIDAYAH CENTRE 2010 tinggal 3 hari sahaja lagi.. jom beri sumbangan sorang sikit bagi membantu program pembangunan dakwah kepada non-muslim dan menjaga kebajikan 'saudara-saudara baru di Malaysia'...


Walaupun Iftar ini hanya tinggal 3 hari, namun sumbangan-sumbangan boleh dilakukan sepanjang tahun.. Iftar Perdana Hidayah Centre di Sabah dan Pulau Pinang telah dijalankan dengan jayanya minggu lepas.. Status terkini MIPHC 2010 Putrajaya baru mencapai 53% dari target jualan..

Terima kasih kepada penderma-penderma sekalian. secara peribadi aku nak ucap terima kasik kpd Ihsan Afifi yang sponsor 1 Meja RM1000, Intan Baizura yang membeli 1 kerusi dan Zainuddin Arsath Ali yang juga membeli 1 kerusi..

Di mana kita ...
ketika mereka memerlukan

2 comments:

Hijaz Kamal said...

betul..aku rase ramai org islam sedar tp x nak cakap..kite kt msia masjid je byk to time jumaat je pnuh...infra dah ade....kapla je takda..ni usrah kat australia pun tamau buat aktiviti kt masjid sane(seperti berpura2 wrestle askar zionis bile brader afghan wandana offer antar gi perang di afghanistan,iraq,palestin...diam je)...lagila kat msia..yg tak usrah gi masjid iftra terawih tak buat...drpd kite boikot angan2 nak syahid bey baik buat bende2 kecil dulu di msia!!! spt meriahkan masjid..iA!!

YONG JIAO XIU said...

bila nak update blog ni ye?lama sangat dah tak tulis. miss ur writing.