Tuesday, December 22, 2009

Salam bukan Muslim

KANGAR 18 Dis. - Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail dukacita dengan tindakan pihak tertentu yang melabelkan Perlis sebagai negeri yang mengamalkan fahaman Wahabi.

Tuduhan itu sering dilemparkan termasuk melalui media massa dengan alasan Perlis tidak mengamalkan doa qunut semasa solat Subuh dan tidak berdoa beramai-ramai selepas solat untuk menidakkan amalan Sunnah yang diamalkan di negara ini.

"Sebagai Raja Perlis, saya amat dukacita dengan apa yang berlaku tersebut.

"Tak baiklah buat kenyataan dalam akhbar atau TV. Lebih wajar dibawa muzakarah.

"Kalau apa yang dibuat di Perlis tak ikut syarak, tunjuk nas-nas lengkap, Perlis sedia mengubah (dari apa yang diamalkan sekarang)," titah baginda.(click here..)


It has been a while since last post (ayat standard utk org2 yg lame tak update..).. Bukan taknak or tadek ape nak tulis.. tapi tak sempat.. terima kasih sbb masih mengikuti.. selamat dtg kpd pengikut baru.. Atas sebab2 tertentu, selepas ini rasanya perlu lebih byk menulis..

Alhamdulillah selamat pulang dari Sudan setelah lebih kurang 42 hari di sana. Kemungkinan akan ke sana lagi jika Allah bukakan pintu rezeki di sana..

"Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu". At-Talaq [3]


PETRONAS Complex, Khartoum, Sudan


Tak berhajat nak cerita panjang pasal kerja.. tapi ada satu perkara yang sememangnya aku dah tau, tetapi mengalaminya sendiri menimbulkan satu perasaan yang berbeza..

izrulza: khaif? tamam? (ko ape khabar? bagus?)
Henry: tamam mia-mia.. alhamdulillah (bagus sgt2.. segala puji bagi Allah)

izrulza: alhamdulillah


izrulza: I'll come again tomorrow at 8am.. Insya-Allah
Jennifer: Insya-Allah (dengan izin Allah)


John: Assalamualaikum.. (kesejahteraan atas kamu)
izrulza: Waalaikumsalam.. (dan ke atas kamu kesejahteraan)


Henry, Jennifer dan John adalah Kristian berasal dari South Sudan.. situasi yg diceritakan sememangnya berlaku hampir setiap hari.. perkataan Allah disebut oleh org Kristian boleh didengar di mana2.. maka bolehkah menjawab salam bukan muslim? Adakah boleh perkataan Allah digunakan oleh non-Muslim?


Menjawab Salam Bukan Muslim

Al-Imam al-Bukhari dalam kitabnya Al-Adab al-Mufrad di bawah tajuk Bab Kaif al-Radd ‘ala Ahl al-Zimmah (Bab Bagaimana Menjawab Salam Kafir Zimmi) meriwayatkan kata-kata Ibn ‘Abbas:

“Jawablah salam sama ada Yahudi, Nasrani atau Majusi. Ini kerana ALLAH berfirman (maksudnya dari Surah al-Nisa ayat 86) “Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu”

Adapun hadis-hadis yang menyuruh dijawab ‘wa ‘alaika’ (ke atas kamu) terhadap salam Yahudi ialah disebabkan orang Yahudi pada zaman Nabi s.a.w apabila memberi salam menyebut as-samu ‘alaikum yang bermaksud: maut atau kemusnahan ke atas kamu. Mereka cuma mengelirukan pendengaran orang Islam. Justeru itulah Nabi s.a.w menyuruh dijawab dengan ungkapan ‘wa alaikum’ sahaja. Perkara ini jelas disebut dalam hadis baginda:

إِنَّ الْيَهُودَ إِذَا سَلَّمُوا عَلَيْكُمْ يَقُولُ أَحَدُهُمْ السَّامُ عَلَيْكُمْ فَقُلْ عَلَيْكَ

“Sesungguhnya Yahudi apabila memberi salam kepada kamu, sebenarnya dia menyebut: as-samu ‘alaika (maut atau kemusnahan). Maka kamu jawablah wa ‘alaika (ke atas kamu). (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Maka dengan ini jelas hadith ini mempunyai Sabab al-Wurud (sebab terbentuknya sesuatu hadith) yang tersendiri. Iaitu ia merujuk kepada suatu kejadian atau keadaan yang mana orang Yahudi memberikan ucapan salam secara mainan dan sendaan dengan diubah lafaz yang kedengarannya hampir sama, tetapi maksudnya amat berbeza. Dalam ertikata lain hadith ini bukan untuk semua keadaan. (rujukan bacaan)

Walaupun ada perbezaan ulama' kepada memberi salam kpd bukan muslim, namun dlm hal menjawab salam, kebanyakan ulama' berpendapat boleh dan ada yg kata wajib menjawabnya berdasarkan hadith di atas..

Perkataan Allah dan isu Bible dalam Bahasa melayu..

(...Bersambung dlm post akan datang...)


Syeikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi


kempen beliau berkisarkan kepada kemerdekaan minda dari sebarang ketaksuban pandangan tokoh.. kempen beliau juga kepada keluasan fiqh dan menyempitkan hal2 berkaitan ibadah.. beliau secara keras menentang perbuatan bidaah dan antara yang byk mengeluarkan fatwa/ pandangan terhadap byk perkara yg dilakukan di kebanyakan tempat sbg bidaah yg sgt2 ditentang (termasuk yg kebanyakannya diamalkan di Malaysia).. Byk kali digelar Wahabi, Salafi dan pelbagai gelaran utk memberikan imej yg buruk kpd beliau. Juga pernah dipenjarakan kerana gerakan yang disertainya.. kini merupakan President Persatuan Ulama' Sedunia..

Apa yang peliknya, di Malaysia, ada juga tokoh-tokoh yang juga berusaha membawa seruan kepada keluasan fiqh, kemerdekaan minda dari bertaqlid buta, melarang perkara2 yg tidak diajar Nabi SAW dsb.. Acuannya sgt2 hampir sama dgn apa yg dibawa oleh seruan Dr Yusuf al-Qaradawi.. Tetapi apabila mereka ini mendapat tempat di hati masyarakat, ada golongan kurang senang dan melabelkan mereka2 ini Wahabi, Salafi, Sesat, menentang ijma' ulama, songsang dari arus perdana, mencerca ulama dsb yang kesemua ini tuduhan2 jahat yang lebih tidak beradab, menyeleweng bahkan kebanyakannya berunsur fitnah. Ditahan pula atas dasar kuliah tanpa tauliah.. Dr Yusuf telah juga melalui ranjau yg sama satu ketika dahulu..

Itulah Malaysia, bila ada yg datang bawak dalil, mcm2 perkara mereka dituduh, tapi bila benda yg sama dibawa oleh tokoh besar dunia, baru mereka akur.. menghukum dalil berdasarkan kedudukan.. Sama pd suatu ketika dahulu, Mufti Perlis melarang hal mengendap tangkap khalwat serta dinyatakan dalil dan contoh pd zaman sahabat maka ustaz2 pondok ni mula bising dan mengatakan menggalakkan maksiat itu dan ini.. beberapa ketika kemudian, PM ketika itu mengeluarkan kenyataan menyokong pandangan mufti Perlis, maka ustaz yg sama tampil di media dan menyatakan pandangan itu benar kerana bertentangan dengan kaedah yg diajar oleh Islam..
Lawak mmg lawak.. tapi itulah hakikat kebanyakan golongan ugama Malaysia.. Dalil dan nas dari Putrajaya lebih tinggi dari dalil2 yg lain..

Yang hairannya, Dr Yusuf diberi gelaran tokoh Maal hijrah wpon byk fatwa beliau yg byk bercanggah dengan majoriti pendapat ulama pondok tempatan..


Adakah yg memberi gelaran itu sendiri pon tak tahu apa yg diserukan oleh Dr Yusuf? Adakah hanya kerana dia Presiden ulama' dunia maka dia diberikan pengiktirafan itu? bukan kerana kesarjanaannya dan ketajaman pemikiran beliau? Aku rasa laa, kalau diberikan masa selama 2 jam kpd Dr Yusuf utk menghuraikan perkara2 yg dilakukan oleh umat Islam Malaysia dari pandangan beliau, tentu byk perkara yg beliau larang dan tentang dgn keras.. Maka akan terduduk kakulah ustaz-ustaz pondok yg ada dlm majlis itu yang suka sgt nak label org Wahabi laa, Salafi laa dsb.. Bahkan aku rasakan beliau juga akan melarang sambutan Maal Hijrah satu masa nanti sebagaimana beliau melarang kpd sambutan Maulud Nabi.. Jika beliau tahu implikasi sambutan Maal Hijrah di Malaysia, tentu beliau tidak menerima anugerah Maal Hijrah tempoh hari seperti mana beliau 2kali menolak utk menjadi Pengarah di Majlis Ulama dunia..

P/S: kebelakangan ini aku menyertai beberapa siri kuliah di beberapa tempat. Tapi ada beberapa kuliah yg agak memedihkan telinga bila mendengar.. Kita dilarang utk begitu taksub dengan mana2 tokoh namun kita kadangkala mempunyai perasaan yg lebih kpd satu2 tokoh.. Sama seperti Dr Yusuf al-Qaradawi yg amat menyayangi Ibn Taimiyah, Dr Asri Zainul Abidin yg byk mengambil manfaat dari Dr Yusuf al-Qaradawi dan byk lagi.. Maka tidak salah utk mengambil byk pendapat dari seorang tokoh yg dirasakan siqqah..

Bukan ingin mempertahankan sesiapa, tetapi jika perbezaan pendapat dikatakan biadap, tidak mengikut arus perdana, kononnya menentang ijma' ulama' dsb, itu adalah satu penyelewengan fakta. Jgn sewenang-wenangnya melabelkan sesorang dengan apa juga jenis label. Datangkan hujjah, nas dan dalil seperti yang dititahkan baginda Raja Perlis di atas. Rasanya mereka2 yg suka label org nih, tadek pon yang berani tampil sahut seruan YTM Tuanku Raja Perlis utk menyatakan apa yg dibuat di Perlis itu salah.. mereka hanya menjadi jaguh di surau2 dan masjid2 shj.. baling batu sembunyi muka.. Amat memalukan, sikap bacul ini ditonjolkan oleh golongan agama..

Orang kata jgn mengkhususkan bacaan Yaasin mlm jumaat kerana tiada dalil, dia kata pada jemaah golongan ini mengharamkan bacaan Yaasin.. itu fitnah.. Orang kempen tidak berqunut/ zikir beramai2 selepas solat sbb nabi tak buat, dia kata golongan ini sebut sape zikir masuk neraka.. itu dusta.. Dan tuduhan2 begini dilakukan di byk tempat, masjid dan surau,termasuklah di kediaman rasmi Menteri Besar.. dan aku menjadi saksinya..


Pertama, membebaskan diri dari fanatik mazhab dan mengikut secara buta tuli kepada si fulan dan si fulan, samada dia dalam kalangan ulama terdahulu atau kemudian“. Dikatakan “ tidak bertaklid itu melainkan seorang fanatik atau dungu [Yusuf al-Qaradawi]

6 comments:

ihsan_huhu said...

wah gle power ckp arab dah

dlu tau jamban kabir je hahaha

Izrul Zainal Abidin said...

wakakaa.. bengong btol.. yg x-rated jgn aa announce kat public.. huhuu

Food & Drinks Director said...

Mong, boleh tak kau tambah kisah yang kau citer hari tu masa kita lepak kat Rasta. Kisah yang selepas kewafatan Nabi saw, ada sekumpulan orang berzikir beramai2 dalam masjid sambil memegang batu2, or something like that. Aku lupa. Boleh x kau add?

Kalau kau x keberatan jugak (walaupun kau berat sebenarnya ;)), boleh x tolong huraikan lagi tentang larangan2 yg dikeluarkan oleh Imam Syafie sendiri tetapi masih lagi dipraktikkan oleh masyarakat Islam di Malaysia seperti tahlil, etc.?

Aku masih confused pasal bidaah. Ada ckp bidaah hasanah, etc. Kau boleh rekomen buku2 ke ape x pasal ni?

Thanks!

AJK Makanan & Minuman

Izrul Zainal Abidin said...

Mr F,

Basically dlm video yg aku pass kat ko haritue dah menjawab semua persoalan ko ni kan?? Tapi aku try jawab satu persatu sebaik mungkin.. mungkin ada org len bleh dpt manfaat.. InsyaAllah

1) (secara ringkas..)Peristiwa ini berlaku Selepas kewafatan Rasulullah.. Abd'Allah bin Mas'ud adalah antara sahabat yg fakih dia dlm ilmu agama.. Suatu subuh, ketika beliau bersama anak muridnya menuju masjid utk solat, dtg kpd mereka Abu Musa yg juga seorang sahabat.. Abu Musa bertanya..

Abu Musa: aku telah lihat di masjid satu perkara yg aku tidak setuju, tapi aku tidak lihat Alhamdulillah, melainkan ianya baik..

Abd'Allah bin Mas'ud: apakah ia?

Abu Musa: mereka berzikir beramai2 sambil di tangan mereka adanya anak2 batu..

Abd'Allah bin Mas'ud: Apa kau kata kepada mereka?

Abu Musa: Aku tak kata apa2.. menunggu pandangan engkau

Abd'Allah bin Mas'ud: kenapa kau tak suruh mereka menghitung dosa2 mereka?

Abu Musa terdiam.. lalu menyambung

Abu Musa: jika umurmu panjang, engkau akan melihat ia.

selepas sampai ke masjid, mereka melihat sekumpulan lelaki duduk membentuk bulatan seperti halaqah. ditangan mereka ada batu2 kecil. Salah seorang bertindak sebagai ketua. Bila ia mengatakan "takbir", semua mereka takbir seratus kali sambil mengira anak2 batu.. "tahmid" maka mereka tahmid seratus kali.. "tahlil" lalu mereka tahlil seratus kali..

Lalu bertanya Abd'Allah bin Mas'ud: Apa yang kalian lakukan ini?

Tekong: kami berzikir kepada Allah.

Abd'Allah bin Mas'ud: Para sahabat nabi masih byk, pakaian nabi itu belom pun lusuh, pinggan mangkuk nabi belom pon pecah (menunjukkan nabi baru shj wafat), kamu telah melakukan sesuatu yg baru dlm agama.. sesungguhnya celakalah kamu kerana mendahului nabi dalam hal agama..

>> Abd'Allah bin Mas'ud menentang perbuatan ini kerana tidak pernah dilakukan oleh nabi samaada berzikir beramai-ramai dgn suara yg kuat (kecuali dlm hal ign mengajar) apatah lagi gunakan batu

Tekong: apa salahnya kami berzikir, kami melakukan sesuatu yg baik.. (maka jawapan begini menjadi jawapan standard international zaman berzaman sehingga ke hari ini)

Abd'Allah bin Mas'ud: Sesungguhnya, betapa ramai org yg ingin lakukan kebaikan tetapi tidak menepatinya..

Izrul Zainal Abidin said...

2) kebanyakan yg dikatakan bidaah itu mmg dilarang oleh mana2 Mazhab termasuklah imam Syafie dan imam2 bermazhabnya.. cumanya kebanyakan perkara bidaah yg diamalkan, dikatakan bidaah hasanah.. kerana Imam2 mazhab Syafie yg timbulkan term ini.. tetapi telah dieksploitasikan oleh org2 kemudian.. maka apakah yg dikatakan bidaah hasanah??

Izrul Zainal Abidin said...

3) Rasulullah SAW bersabda:
Jaga2 kamu, jgn buat perkara baru dlm agama, setiap yang baru (hal agama) itu bidaah, setiap bidaah itu menyesatkan.. (riwayat Al-Hakim disahihkan Az-Zahbi)

Bidaah mengikut tafsiran yg dipersetujui oleh majoriti ulama mengikut tafsiran Imam Syatibi adalah: Jln yg direka dlm agama yg menyerupai syariat.. (yang menyebabkan org merasakan itulah syariat tetapi sebenarnya bukan).. pendapat yg ini yg kita pegang..

Mengikut tafsiran Imam Syafie.. adanya bidaah mahmudah/ bidaah hasanah dan bidaah mazmumah..

Al-I's Abd Salam dan Imam nawawi memecahkan bidaah kpd 5 jenis - wajib, sunat, harus, mungkar..

Tetapi mengikut tafsiran Imam Syafie, Imam Nawawi dll, setiap perkara baru yg nabi tak buat adalah bidaah.. termasuklah yg tidak berkaitan agama.. maka itulah timbulnya term "bidaah hasanah"..

Maka antara yg dikatakan bidaah hasanah/ bidaah mahmudah/ bidaah wajib adalah mempelajari ilmu2 selain ilmu agama, buat sekolah, hospital dan segala macam teknologi.. adapun perkara2 ini sebenarnya dlm kesepakatan ulama (tafsiran Imam Syatibi) tidak bidaah sama sekali..

Dlm hal agama, apa jenis mcm yg dikatakan bidaah itu, dlm Mazhab Syafie sendiri kebanyakannya telah jatuh kpd Bidaah Mungkar.. tapi kini perkataan "Bidaah Hasanah" itu digunakan ditempat yg salah.. bahkan yg dikatakan Bidaah Mungkar oleh Mazhab Syafie..

4) Aku rekomen 2 buku..
i- Bidaah Hasanah
ii- Ensiklopedia Bidaah

kedua-dua buku ini susah nak dpt.. ko boleh tgk kat link Two-Ti Creation kat blog aku..